Пчелите, оказва се, могат да подушат противопехотни мини (поне имат потенциала).

...
Пчелите, оказва се, могат да подушат противопехотни мини (поне имат потенциала).
Коментари Харесай

Пчели срещу мини: Как малките насекоми могат да помогна за откриването на взривове

Пчелите, оказва се, могат да подушат противопехотни мини (поне имат потенциала). Това е невероятното изобретение на екип от Босна и Херцеговина и Хърватия, чиято работа е съсредоточена в елиминиране на мините след войните на Балканския полуостров. Смята се, че има над 100 000 неоткрити мини в Босна и Хърватия, дълго след преустановяване на боевете.

 Ectemnius.lapidarius.-.lindsey

Но по какъв начин изобщо могат пчелите да подушат мините? Те имат здрави антенки, тъй че в прочут смисъл към този момент са изцяло оборудвани за задачата. Но в процеса вземат участие доста повече детайли от този – насекомите би трябвало да бъдат дресирани и подготвени. Освен това специалистите би трябвало да ги наблюдават – а няма метод да вършат това пешком.

Как да се следят пчелите от безвредно разстояние? С Дроновете. Сега дивата природа и роботите сплотяват напъните си. Както оповестява Би Би Си, тестванията, извършени от екипа, разкриват „ мощна връзка сред мястото, където пчелите се групират “ по повод с „ местоположението на известни мини “.

Откъде знаят, че мините са там? Всъщност не знаят – пчелата е съвсем толкоз наясно с мината, колкото и индивидът със събитията в кошерите. Тук обаче идва въпросното образование. За да откри една пчела мина, тя би трябвало да я свърже с нещо друго – нещо сладко и вкусно, и познато.

Така се връщаме назад към 2013 година, когато откриватели в Хърватия вземат решение да смесят захарен разтвор с тротил. Буквално избухлива композиция, само че и такава, която може да накара насекомите да свързват взривното вещество с нектара, който толкоз желаят. Оттам те към този момент могат да покажат къде са мощните експлозиви като демонстрират интерес към избрани места. Дроновете пък вършат чудеса като наблюдават рояците – въпреки всичко следенето на пчелите в природата може да е комплицирано за човешките очи (и нерви).

Тази основна стъпка е разкрита от екипа посредством публикация, оповестена онлайн за списание Remote Sensing. „ Комбинация от типичен техники за компютърно зрение и CNN “ се загатват наред с други детайлности. CNN са конволюционни невронни мрежи (Convolutional Neural Networks; Convolution от англ. ез. – дипла на мозъка). Тези мрежи са проектирани да работят като органични мозъци.

Тъй като една машина не може просто да следва пчелата, тя би трябвало да бъде на собствен ред подготвена за това; сходно на това как се дресират насекомите.

Екипът написа, че това се реализира посредством „ синтетични видеоклипове, генерирани посредством прибавяне на дребни сходни на петна обекти към видеопоредици с действителни фрагменти от природата “. Ако системата може да се научи да наблюдава петна, тя може да направи същото и с пчелите (които доста наподобяват на петна). Използва се логаритъм, който да свърже всичко дружно. Все още би трябвало да се изгладят нещата, само че Би Би Си оповестява за над 80% акуратност.

Ако това ни звучи малко фантастично, специалистите в действителност споделят тези опасения. „ Имаше моменти, в които си мислех, че сме изцяло луди “, споделя проф. Владимир Рисоевич, представен от Би Би Си.

В коментар за Phys.org през 2013 година, експертът по пчелите Никола Кезич декларира: „ Можете да обучите една пчела, само че образованието на хиляди в колонията им към този момент се трансформира в проблем. “ Логистичен призрачен сън, само че и подобен, който се усъвършенства и може да се окаже от значително значение за спасяването на живота на медоядните на всички места.

За да се означи Световен ден в отбрана на потърпевшите от мини (4 април), уебсайтът Weather Channel преглежда други безчовешки способи за откриването на незадействани мини. И наподобява, че пчелите не са единствената опция в тази посока. Откриването е допустимо и с помощта на малко евентуалния съдружник: опустошаващите реколтата на доста фермери скакалци!

Позовавайки се на констатациите, оповестени в списанието Biosensors and Bioelectronics в края на предходната година, уебсайтът написа, че насекомите могат да бъдат изучени посредством „ усъвършенстване на авансово създадена био-роботизирана система за наблюдаване, която би могла да открие кои неврони на скакалците работят в даден миг “. И в случай че това звучи комплицирано, екипът всъщност „ отвлича обонятелната система на скакалците “, за да следи по кое време ще подушат експлозивни материали.

По отношение на пчелите проучването надалеч не е приключено. Би Би Си загатва, че са нужни още няколко години работа, преди сюжетът да стане действителност. Междувременно процесът може да бъде прибавен към съществуващите тактики за разкриване на мини. Фактор, който елементарно се не помни, е следенето на дивата природа по ненасилствен метод. Минните полета са значими места. Но е значима и естествената среда, в която учените могат да изследват микро-обществата както в никакъв случай преди, с помощта на изкуствен интелект.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР